Doel #44: Lees 50 boeken (deel 1)

lezen-sukha-amsterdam-670x469

Lezen is iets wat ik erg graag doe. Ik moet toegeven dat ik er een poos niet meer aan toe ben gekomen. Maar wat is nu fijner dan je helemaal te verliezen in een verhaal, je af te sluiten van de buitenwereld en even helemaal niets meer te hoeven? Met een kop thee of koffie en een reep chocola is er niets meer dat jouw leesplezier kan onderbreken.

Ik heb mij dan ook als doel gesteld de komende 1001 dagen 50 boeken te lezen. Is dat haalbaar? Ja…….dat is zeker haalbaar. Ik ga jullie laten weten wat ik van mijn gelezen boeken vind. Ik hoop een aantal van jullie hiermee te inspireren zelf eens een boek te lezen. Ook voor de niet lezers onder ons zit er misschien iets interessants bij.

Ik lees zelf het liefste thrillers en chicklits. Chicklits, vrouwenboeken wel te verstaan, zijn vaak boeken die je in een week uitleest. Geen moeilijke literaire verhaallijnen maar liefdesverhalen gegoten in een makkelijk leesbaar boek. Ik probeer nu af en toe ook eens een ander genre en dit bevalt me goed. De eerste drie boeken zijn een feit. Ik zal er een korte recensie over schrijven.

9200000001152047

Millie’s flirt ~ Jill Mansell

Als Millie Brady het leven redt van de befaamde romanschrijfster Orla Hart, weet ze nog niet dat dit haar eigen leven helemaal overhoop zal halen. Niet alleen laat haar vriend haar in de steek, maar ze verliest ook haar baan. Millie vindt het wel best: een manloze zomer. Maar de dankbare Orla denkt dat ze Millie aan een leuke man moet helpen. Helaas komt hun smaak niet overeen, en is de man die Millie wil volgens Orla totaal niet geschikt voor haar!

Dit boek heb ik echt verslonden. Om dit verhaal te volgen hoef je niet bijster intelligent te zijn, maar dat is geen reden om er niet van te genieten. Natuurlijk gaat dit boek over de liefde, zoals alle chicklits doen, en weet je in het begin al dat dit boek goed gaat eindigen. Het boek is luchtig en met enige humor geschreven. Dit zorgt ervoor dat je snel door het verhaal wordt opgeslokt. Ik las het boek op vakantie en had het binnen 3 dagen uit. Stiekem baalde ik hier wel een beetje van. Ik had er wel wat langer van willen genieten. Gelukkig heeft Jill Mansell een heel arsenaal aan chicklits geschreven waardoor ik voorlopig nog niet zonder zit.

9200000036222508

Plastic rozen ~ Sylvia Witteman

‘Uit gemakzucht laat ik mijn kinderen zoveel mogelijk hun eigen gang gaan,’zegt Sylvia Witteman in een van haar columns. Een bevrijdende uitspraak bij het getob over goed moederschap versus de noodzaak gewoon de dag door te komen. In deze bundel staan de hoogtepunten uit meer dan tien jaar verslaggeving over het hedendaags gezinsleven. Over het leed dat kinderfeestje heet, de vaststelling dat kinderen graag dood lijken te willen en projectielbraken. Het eindigt meestal aldus: ‘Als de kinderen  ’s avonds eindelijk allemaal in bed liggen, zak ik met een borrel op de bank, of ruggelings op de keukenvloer, afhankelijk van de graad van uitputting.’ Geen ouder, maar zeker geen moeder kan zonder dit boek. Laat die rozen maar zitten.

Sylvia Witteman schrijft voor o.a. de Volkskrant, LINDA. en Libelle. Ze is een van de meest geliefde columnisten van Nederland.

Naast haar columns in de bovenstaande bladen heeft Sylvia Witteman ook maar liefst 13 bundels op haar naam staan, waarvan deze de laatste is. Dit boek bevat een verzameling columns die al eerder in andere bundels verschenen zijn. De columns in dit boek verschenen eerder in de Volkskrant.

Ik heb me werkelijk gek gelachen om dit boek. Ik had in het verleden nog niet veel van Sylvia gelezen. Een paar columns in de Libelle, maar meer ook niet. Ik begrijp dat de moeders onder ons zich waarschijnlijk op meerdere punten kunnen identificeren met de alledaagse issues die hierin beschreven worden. Ik, als niet moeder zijnde (is daar een woord voor?), kan hier desondanks erg om lachen. Met enige grofheid en vermakelijke humor beschrijft Sylvia haar dagelijkse bestaan middenin het gezinsleven. De verhalen zijn kort waardoor je makkelijk even tussendoor een stukje kan lezen zonder telkens de verhaallijn te verliezen. Toch is dit een boek dat moeilijk weg te leggen is. “Ach, nog één verhaaltje, is een excuus die bij mij vaak langs is gekomen en waardoor ik wat kortere nachten heb gemaakt dan dat ik normaal zou maken.

1001004010949450

De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween ~ Jonas Jonasson

Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardenhuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en wethouder hebben het nakijken. Vanaf het moment dat Allan het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt. Memorabele momenten uit zijn eigen leven en die van de twintig-eeuwse geschiedenis passeren de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

Dit is het debuut van schrijver Jonas Jonasson. En wat voor één! Ik moet er wel bij zeggen dat het een tijdje geduurd heeft voordat ik lekker in het verhaal zat. In het begin van het boek had ik enigszins moeite in het verhaal te blijven. Waarschijnlijk mede doordat ik niet vaak boeken van dit kaliber lees. De tegenwoordige tijd wordt afgewisseld met het verleden van Allan. In dat verleden leert de lezer tevens de geschiedenis van de afgelopen eeuw. het verhaal is totaal niet gelovenswaardig maar dat maakt juist dat ook dit boek veel humor bevat.en niet te zwaar wordt. Eenmaal halverwege verloor ik mijzelf alsnog in dit verhaal en heb ik hem toch nog aardig snel uitgelezen. Een beetje doorzettingsvermogen in het begin is dus een vereiste, maar dan heb je ook wel wat. Het tweede boek van Jonasson ga ik dus ook zeker proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s